Σκαρφαλωμένα στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, τα Αναφιώτικα μοιάζουν με έναν πίνακα ζωγραφικής. Κρυμμένα μέσα στην Πλάκα, είναι το σημείο που όλοι θέλουν να ανακαλύψουν..
Τα Αναφιώτικα είναι λένε το «νησί» της Αθήνας. Ένα «νησί χωρίς θάλασσα». Και δεν έχουν άδικο. Όταν ανακαλύψεις τη γωνιά αυτή, στέκεσαι μπροστά με απέραντο δέος. Μποέμ ατμόσφαιρα, νοσταλγία, χρώματα και αρώματα μπουκαμβίλιας και γιασεμιού, νιώθεις σαν να διακτινίστηκες, σαν να μη βρίσκεσαι στην πολύβουη Αθήνα, αλλά σε ένα νησί.
Τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια και τα σοκάκια βοηθούν στο να δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση αυτή.. Τα ανθισμένα λουλούδια στις γλάστρες και στα παράθυρα, καθώς περπατάς στους δαιδαλώδεις δρόμους, ολοκληρώνουν τη μοναδική εικόνα. Άλλωστε, τα Αναφιώτικα οφείλουν τη νησιωτική τους ατμόσφαιρα, που υπάρχει μέχρι και σήμερα, στους χτίστες που ήρθαν από την Ανάφη.
Ήταν περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, οι οποίοι είχαν έρθει στην πρωτεύουσα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και το χτίσιμο των Ανακτόρων, την εποχή της βασιλείας του Όθωνα.
Οι μάστορες έβαλαν όλη τους την τέχνη και η συγκεκριμένη συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, γι’ αυτό και θυμίζει σήμερα τη «Χώρα» κάποιου νησιού στο Αιγαίο. Με την εγκατάστασή τους στην Αθήνα, οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα και τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, δηλαδή το ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων. Μετά το 1922 έφτασαν στην περιοχή και Μικρασιάτες πρόσφυγες εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού.
Σήμερα, η γραφική συνοικία κάτω από την Ακρόπολη αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών, αλλά και των ίδιων των κατοίκων της πρωτεύουσας, οι οποίοι θέλουν να θαυμάσουν από κοντά την ομορφιά της, αλλά και να πάρουν μικρές ανάσες «νησιώτικης αύρας» μέσα στο κέντρο της πόλης. Εξάλλου, τα Αναφιώτικα αποτελούν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Αθήνας, αλλά και τα πιο γνωστά. Πηγή: