Παύλιανη, στην αγκαλιά της Φθιώτιδας.




Κρυμμένη μέσα σε πυκνό ελατοδάσος,, η φιλόξενη Παύλιανη περιμένει τους ταξιδιώτες να την ανακαλύψουν απολαμβάνοντας το τοπίο στις πλαγιές της Οίτης.. Φωτογραφίες : Ζωή Δουνα


Το όμορφο κατάφυτο χωριό της Φθιώτιδας εντυπωσιάζει με την πολυχρωμία της και τα άφθονα τρεχούμενα νερά της. Χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Κάτω και την Άνω Παύλιανη, που απέχουν περίπου 1-2 χιλιόμετρα.



 Έλατα και τρεχούμενα νερά λειτουργούν σαν «σφουγγάρι» για την κούραση και το στρες της καθημερινότητας και το αισθητικό δάσος της Παύλιανης περιμένει να δώσει με γενναιοδωρία τα «δώρα» τους στους πεζοπόρους.



 
Όλη η Παύλιανη είναι ζωγραφισμένη! Το ξύλο που εξέχει μετατρέπεται στη μύτη του Πινόκιο. Η ρωγμή στον τοίχο συνδέει δύο ραγισμένες καρδιές. Ένας σωλήνας γίνεται προβοσκίδα ελέφαντα.....

                 

Πίσω από τα κάγκελα του εγκαταλελειμμένου σπιτιού, ζωγραφισμένος ο κατάδικος κι από κάτω «Φίλε, σου βρίσκεται μια λίμα;» Από τους καθρέπτες στον δρόμο κρέμονται βούρτσες με την ένδειξη «Για να πας να χτενιστείς» Πάνω στην κούνια διαβάζεις «Κούνια που σε κούναγε...»
 


Τα πρόσωπα των επισκεπτών «σπάνε» αυθόρμητα σε ένα χαμόγελο κάθε φορά που περπατούν στα δρομάκια του ορεινού χωριού .Εδώ, το χιούμορ περισσεύει.