Η ιστορική πόλη στην ανατολική όχθη του Νείλου.


Η ιστορική πόλη στην ανατολική όχθη του Νείλου

Χτισμένο στην ανατολική όχθη του Νείλου το Ασουάν γοητεύει με τους αρχαίους ναούς του που μοιάζουν σαν να αναδύονται από τα νερά.


Η ιστορική πόλη αποτελεί την πύλη του αρχαίου βασιλείου της Άνω Αιγύπτου προς την Αφρική και τη Νουβία, στην άκρη της Σαχάρας. Μία από τις πιο ειδυλλιακές πόλεις της Αιγύπτου συνδυάζει εξωτική ομορφιά, αποικιακή ατμόσφαιρα και το γοητευτικό πολιτισμό των Νουβίων.
 

Το Ασουάν βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Σουανού ή Συήνης, κοντά στους λόφους από όπου έβγαινε ο «συηνίτης λίθος», με τον οποίο έφτιαχναν οι Αιγύπτιοι τα μνημεία τους. Κοντά στην πόλη, βρίσκεται το Φράγμα του Ασουάν, ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Νείλο, το μεγαλύτερο της χώρας.
 

Η τεχνητή λίμνη του Ασουάν αποτελεί ειδυλλιακό τοπίο για εκδρομή με τις παραδοσιακές φελούκες, στενά πλοιάρια δηλαδή σχεδιασμένα να πλέουν σε ποτάμια και λίμνες.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τους τάφους των Ευγενών, αξιωματούχων της αρχαίας πόλης Σουντ, το μαυσωλείο του Αγά Χαν και το ιστορικό μοναστήρι του αγίου Συμεών που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα.
Ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει την πόλη περπατώντας στην παραλιακή οδό Κορνίς και θα επισκεφθεί το παζάρι Σάρια ας-Σουκ, από τις πιο εξωτικές υπαίθριες αγορές της Αιγύπτου με είδη νουβικής λαϊκής τέχνης.



Κοντά στην πόλη βρίσκονται πολλές νησίδες, όπως η περίφημη Ελεφαντίνη, που λέγεται ότι πήρε το όνομά της από το σχήμα των βράχων που θυμίζουν ελέφαντες. Το νησί Κίτσενερ φιλοξενεί ένα βοτανικό κήπο καταμεσής του Νείλου. Στο νησί Αγιλκία φιλοξενούνται τα πλέον εντυπωσιακά μνημεία του Ασουάν, όπως ο ναός της θεάς Ίσιδας.
 

Βόρεια του Ασουάν βρίσκεται ο ναός Έντφου, χτισμένος την εποχή των Πτολεμαίων και αφιερωμένος στον γερακόμορφο θεό Ώρο, βασιλιά του Άνω Κόσμου. Το κορυφαίο μνημείο της φαραωνικής Αιγύπτου, το Αμπού Σίμπελ αποτελείται από τέσσερις ένθρονους κολοσσούς ύψους 20 μέτρων, έργο του φαραώ Ραμσή Β’. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο βωμός και ο ναός της θεάς Αθώρ, προς τιμήν της αγαπημένης συζύγου του Ραμσή, βασίλισσας Νεφερταρί.



Το Νουβικό μουσείο δημιουργήθηκε από την UNESCO για να στεγάσει τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών κατά τις εργασίες κατασκευής του φράγματος του Ασουάν στο νότιο Νείλο τη δεκαετία του 1960


 

Πληροφορίες


Ασουάν / Αίγυπτος

 

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Λίρα Αιγύπτου (1 ευρώ ισοδυναμεί με 20,96 λίρες)

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας  Πτήση  και η διάρκεια του ταξιδιού με πτήση ανταπόκρισης μέσω Καΐρου είναι 5 ώρες και 10 λεπτά από την Αθήνα και 7 ώρες και 30 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Καΐρου.  Πηγή: