Άνδρος, η Μικρά Αγγλία των Κυκλάδων.

Αρχοντική και πολυπρόσωπη, τουριστική και άγνωστη συνάμα, 

η Ανδρος  δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει.


 

Το ταξίδι από τη Ραφήνα διαρκεί μόλις μία με δύο ώρες, ανάλογα με το πλοίο. Φτάνουμε στο λιμάνι της Άνδρου, το Γαύριο, και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μας υποδέχεται εγκάρδια, ξεδιπλώνοντας τη γοητεία του και τη μεγάλη ναυτική ιστορία του.  Τα μεγάλα κέντρα είναι δύο. 

Αρχικά η Χώρα στα ανατολικά του νησιού και έπειτα το Μπατσί στα δυτικά. Η μεγάλη ναυτική της δύναμη και η ευημερία της της χαρίζουν τον χαρακτηρισμό «Μικρά Αγγλία» 

Η πολιτιστική ταυτότητα της Άνδρου είναι εμφανής στα πολλά πολιτιστικά της ιδρύματα. Μην παραλείψετε μια στάση μεταξύ άλλων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, που με τις περίφημες εκθέσεις του γίνεται από μόνο του πόλος έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και το Ίδρυμα Κυδωνιέως, που έχει το δικό του «πιστό» κοινό. Στη λίστα προσθέστε και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε αρχοντικό του 1919, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης.


Απολαυστική είναι η βόλτα μέσω του κεντρικού δρόμου της Χώρας μέχρι το σημείο που η Άνδρος μοιάζει να «βουτά» στη θάλασσα, στην εκπληκτική γωνιά της πλατείας του Αφανή Ναύτη, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου προς τιμήν όλων των ναυτικών που χάθηκαν στη θάλασσα.



Πάνω στο μικρό νησάκι είναι χτισμένο το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο κι ακολουθεί η βραχονησίδα με τον φάρο Τουρλίτη. Η Χώρα διαθέτει και δύο παραλίες, το Νειμποριό και το Παραπόρτι.


Εντυπωσιακά είναι και τα εκκλησιαστικά μνημεία της Άνδρου. Προστάτιδα είναι η Παναγία
η Θεοσκέπαστη ενώ πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται η Παναγία η Θαλασσινή.
Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη γνωρίζει και το κοσμοπολίτικο Μπατσί, όπου συρρέουν
και πολλοί παραθεριστές για μπάνιο.

 
Εκτός από τις παραλίες της- πολλές δυσπρόσιτες κι εντυπωσιακές, όπως η πασίγνωστη «Της γριάς το πήδημα», η Άνδρος έχει πολλές πηγές -η Σάριζα είναι η πιο γνωστή- και ρέματα που της χαρίζουν άφθονο πράσινο, απρόσμενο για κυκλαδονήσι. Ανεβαίνοντας στα υψηλότερα μέρη του νησιού- το ψηλότερο βουνό είναι το Πέταλο που φτάνει στα 994 μέτρα- μην ξαφνιαστείτε αν «βυθιστείτε» στην ομίχλη.