Γραφικά χωριά παγκοσμίως, όπου όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε.

Γραφικά και μικροσκοπικά χωριά παγκοσμίως, όπου όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε

Γραφικά, μικροσκοπικά και πανέμορφα τα χωριά που ακολουθούν διαθέτουν λιγοστούς κατοίκους, συγκριτικά με τις φημισμένες μεγαλουπόλεις του κόσμου, και αποτελούν ιδανικό προορισμό διαμονής για όλους.


Τσέσκυ Κρούμλοβ, Τσεχία




Στο νότιο τμήμα της Τσεχίας και σε απόσταση 170 χλμ. από την Πράγα το Τσέσκυ Κρούμλοβ μαγεύει τους πάντες με την μεσαιωνική εικόνα του, ενώ έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Διαθέτει κτήρια χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής από τον 14ο- 17ο αιώνα και ρομαντικά σοκάκια για ατελείωτες βόλτες. Το επιβλητικό του κάστρο που χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.

Σιρακάουα, Ιαπωνία




Στην ψηλότερη κορυφή του όρους Haku, στην περιοχή Σιρακάουα-Γκο στην κεντρική Ιαπωνία, συναντάται ένα από τα ομορφότερα χωριά της χώρας. Το Σιρακάουα είναι γνωστό για τα γραφικά σπιτάκια με τις χαρακτηριστικές τρίγωνες οροφές, ενώ περιβαλλόμενο από πευκόφυτες ορεινές εκτάσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα με το χιόνι να έχει απλώσει το λευκό πέπλο πάνω του μετατρέπεται σε ονειρικό τοπίο.

Juzcar, Ισπανία




Χαμένο μέσα στα δάση της Ανδαλουσίας, στο νότιο τμήμα της χώρας, το μικρό Juzcar έγινε γνωστό ως το στρουμφοχωριό της Ισπανίας, καθώς αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό της ταινίας «Τα Στρουμφάκια».
Με τα χαρακτηριστικά μπλε σπιτάκια (από το 2011 που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα), μετρά λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί ιδανικό τόπο διαμονής για τους λάτρεις των χαλαρών ρυθμών.

Έζ, Γαλλία




Μετρά περίπου 3.000 κατοίκους, βρίσκεται σε υψόμετρο 427 μέτρων και προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου. Η Εζ είναι μια μικρή πόλη στο γαλλικό νότο, 12 χλμ. από τη Νίκαια, και αποτελούσε αγαπημένο προορισμό του Walt Disney.
Σκαρφαλωμένη πάνω σε ένα βραχώδη λόφο διαθέτει έναν ιδιαίτερο μεσαιωνικό αέρα με πλακόστρωτα στενά δρομάκια και πέτρινα σπίτια με χαμηλές μεγάλες πόρτες, ενώ περιβάλλεται από ένα κάστρο του 12ου αι.

Οία, Σαντορίνη




Από τα πλέον πολυφωτογραφημένα σημεία της χώρας μας, η Οία –ανακηρύχτηκε διατηρητέος οικισμός το 1976– έχει αποτελέσει έμπνευση για άπειρους καλλιτέχνες, ενώ κάθε χρόνο έλκει σαν μαγνήτης τους τουρίστες από κάθε σημείο του κόσμου.
Εντυπωσιακά υπόσκαφα, όμορφα καπετανόσπιτα, αμέτρητοι τρούλοι και ένα εντυπωσιακό κάστρο στα σημεία αναφοράς της, μετά από την μοναδική θέα της προς την καλντέρα.

Ρεν, Νορβηγία




Γνωστό ως το ωραιότερο νορβηγικό χωριό, το Ρεν βρίσκεται στο νησί Moskenesoya στο αρχιπέλαγος Lofoten και χρονολογείται από το 1743. Τα χαρακτηριστικά κόκκινα σπιτάκια του συναντώνται 95 περίπου χλμ. πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, παραδομένα στην «αγκαλιά» του καταπράσινου τοπίου ολόγυρά τους.
Ο σημερινός πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 300 μόνιμους κατοίκους, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που το επισκέπτονται για να απολαύσουν από κοντά το εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο Βόρειο Σέλας.

Hallstatt, Αυστρία




Το Hallstatt, στις όχθες της λίμνης Hallstattersee στην Αυστρία, ξεχωρίζει για το υπέροχο, αλπικό, φυσικό σκηνικό με τα πανέμορφα κτήρια του 16ου αιώνα. Με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκεται σε απόσταση 64 χλμ. από τα γερμανικά σύνορα.

Ταλίν, Εσθονία




Στην καρδιά της πρωτεύουσας της Εσθονίας, η Παλιά Πόλη του Ταλίν αποτελεί πραγματικό κόσμημα με τα παραδοσιακά σπίτια, τα μικρά, πλακόστρωτα σοκάκια και την γενικότερη μυστηριακή ατμόσφαιρά του.
Μεσαιωνικοί πύργοι και καμπαναριά γοτθικού ρυθμού κυριαρχούν στον ουρανό πάνω από το ιστορικό κέντρο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μπίμπουρι, Μεγάλη Βρετανία




Στην επαρχία του Γκλούστερσαιρ, το γραφικό Μπίμπουρι μετρά  μόλις 350 μόνιμους κατοίκους και αντανακλά όλη την ομορφιά της βρετανικής υπαίθρου. Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από μυθιστόρημα της πολυαγαπημένης Τζέιν Όστιν.
Μεσαιωνικά σπίτια, εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, πέτρινα γεφυράκια, ανθισμένοι κήποι, πλακόστρωτα δρομάκια και λίμνες στα βασικά χαρακτηριστικά του.

Bardejov, Σλοβακία




Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σλοβενίας, το Bardejov είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στη χώρα και συγκαταλέγεται και αυτό στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχιτεκτονική του αποτελείται από ένα πάντρεμα της αρχιτεκτονικής του 13ου, 14ου και 15ου αιώνα.

Αλμπερομπέλο, Ιταλία




Στην επαρχία του Μπάρι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιταλίας, το Αλμπερομπέλο (στα ιταλικά σημαίνει όμορφο δέντρο) είναι γνωστό και ως η «πρωτεύουσα των τρούλων». Κι αυτό γιατί τα 1.500 περίπου σπίτια του, σκεπάζονται με τους χαρακτηριστικούς κωνικούς τρούλους που χρονολογούνται από τον 16ο αι. –μια εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου.  Πηγή: