Πολύχρωμες εικόνες στη… Βενετία της Πορτογαλίας.

 
Η Βενετία της Πορτογαλίας βρίσκεται ανάμεσα σε Λισαβόνα και Πόρτο. Το  Αβέιρο  με τα καλοδιατηρημένα αρτ νουβό κτίρια και τους ήπιους ρυθμούς ζωής αποτελεί ένα στολίδι της  Πορτογαλίας.


Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Aviarium, δηλαδή τόπο συγκέντρωσης πουλιών και τρομερές αμμοθύελλες κατά το 16ο αιώνα μετέφεραν και εναπόθεσαν τόνους άμμου, φράζοντας το μεγάλο λιμάνι της παλιάς πόλης.


 

Κάθε γωνιά της πόλης περικυκλώνεται από νερό και σήμερα το Αβέιρο το αγκαλιάζει η Ria, μια λιμνοθάλασσα 65 τ. χλμ., που αποτελεί το συνδετικό κρίκο με τον ανοιχτό ωκεανό.


Οι ξύλινες μακρόστενες βάρκες με τις πολύχρωμες παραστάσεις στην πλώρη ονομάζονται μολισέιρους και φέρνουν στο μυαλό τις γόνδολες της Βενετίας. Χρησιμεύουν για την περισυλλογή φυκιών, που αποτελούν ένα περιζήτητο φυσικό λίπασμα.


Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τις περίτεχνες γέφυρες των καναλιών που συνδέουν τις γειτονιές και τα ριγέ υπερυψωμένα σπίτια των ψαράδων. Έχουν βαφτεί έτσι για να τα ξεχωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους μέσα στην ομίχλη όταν βρίσκονται στο πέλαγος και είναι υπερυψωμένα για να μη φράζει την είσοδό τους η μετακινούμενη από τον αέρα άμμος.


 

Πληροφορίες :

aveiromap

Αβέιρο / Πορτογαλία

 

Διαφορά ώρας: 2 ώρες πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Η απευθείας Πτήση   για τη Λισαβόνα είναι 4 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα και 6 ώρες και 5 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μονάχου. Από τη Λισαβόνα φτάνει κανείς στο Αβέιρο με τρένο σε 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου.   Πηγή: