Σπάρταθλον 2019




Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2019 στις 7.00 π.μ. , από τους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών, θα ξεκινήσει ο Διεθνής Αγώνας Υπεραποστάσεων,  το 37ο  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
Περίπου 400 δρομείς από 50 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, μεταξύ αυτών 60 Έλληνες, θα ξεκινήσουν το μακρύ δρομικό ταξίδι των 246,6 χιλιομέτρων στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη ενώνοντας την Αθήνα με τη Σπάρτη


Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.



Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη 


Συνολικά 400 δρομείς προερχόμενοι από 53 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, θα διανύσουν την απόσταση από την Αθήνα στη Σπάρτη, περνώντας από αρχαιολογικούς χώρους, σε δρόμους και μονοπάτια της Αττικής και Πελοποννήσου, διασχίζοντας την κορυφή του βουνού Αρτεμισίου, τους κάμπους της Νεμέας, τη γέφυρα του Ευρώτα για να διαδώσουν το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθε μέσω της ιστορικής αυτής διοργάνωσης.


Photos by Sparta Photography Club ~ Πηγή: www.spartathlon.gr