Ο Παλαιός Παντελεήμονας με τη θεϊκή ομορφιά.




Παραδοσιακό, γραφικό, ατμοσφαιρικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της αυθεντικής παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής . Αυτός είναι ο Παλαιός (ή Παλιός) Παντελεήμονας.


Ένα χωριό με ενδιαφέρουσα ιστορία, που βρίσκεται φωλιασμένο στην αγκαλιά του βουνού των Θεών, τον Όλυμπο.



Για περισσότερα από 30 χρόνια τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού δεν περπατιούνταν από κανέναν. Οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν και μετακόμισαν 6 χλμ. μακριά στο Νέο Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του ’80, όμως, το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή, καθώς οι ντόπιοι επέστρεψαν, αναπαλαιώνοντας τα παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά, καθιστώντας τον Παλαιό Παντελεήμονα σταδιακά σε έναν δημοφιλή προορισμό.
 

Χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 500 στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα και σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.





Συνδυάζει όμως και την ηπειρώτικη παράδοση, καθώς ήταν Ηπειρώτες τεχνίτες εκείνοι που έβαλαν το λιθαράκι τους στην καλαίσθητη και πανέμορφη ανάπτυξή του. Το χωριό έχει καταφέρει να διατηρήσει την παραδοσιακή του μορφή και αρνείται πεισματικά να «υποκύψει» σε κάθε τι μοντέρνο. Και για του λόγου το αληθές, τα αυτοκίνητα μένουν εκτός οικισμού.



Έτσι, οι επισκέπτες περιδιαβαίνουν στα καλντερίμια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, κάνουν μία στάση στη λιθόστρωτη πλατεία και απολαμβάνουν την καλαισθησία του οικισμού και τη φύση που τον περιβάλλει, καθώς είναι πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια. Πηγή: